N°1 ΣΥΝΤΗΡΗΤΕΣ ΚΡΑΣΙΟΥ
Climadiff: Ο κορυφαίος κατασκευαστής κάβας κρασιού στη Γαλλία.
Πάντα στη σωστή θερμοκρασία, στη σωστή υγρασία και χωρίς τις περιττές δονήσεις του περιβάλλοντος...
Συνδυάστε την παλαίωση του κρασιού σας με τη συντήρηση και απολαύστε το χρώμα, το άρωμα και τη γεύση του.
 
Συμβουλές

Ένας πραγματικός συντηρητής κρασιού πρέπει να εγγυάται τις ίδιες ιδανικές συνθήκες με αυτές που συναντάμε στα καλύτερα παραδοσιακά υπόγεια κελάρια. Να είστε προσεκτικοί! Μια συσκευή που προσαρμόστηκε από ένα ψυγείο με μερικά ξύλινα ράφια και άλλα εξαρτήματα δεν συνιστά έναν επαρκή συντηρητή κρασιού. Για την επιτυχή ωρίμανση του κρασιού σας και για την προστασία του, ένας πραγματικός συντηρητής κρασιού για να φέρει το κρασί στο απόγειο της γεύσης του, πρέπει σε όλες τις περιπτώσεις να είναι ειδικά σχεδιασμένος για το σκοπό αυτό και πρέπει να σέβεται τους πέντε χρυσούς κανόνες.

 

Σταθερή θερμοκρασία

Η θερμοκρασία ενός συντηρητή κρασιού αφοσιωμένου στην ωρίμανση των κρασιών πρέπει να είναι σταθερή, στους 12oC, αν και είναι ανεκτές κάποιες μικρές διακυμάνσεις που κυμαίνονται μεταξύ τους 10oC και 14oC. Σε ένα πιο ψυχρό κελάρι, η πολύπλοκη διαδικασία της ωρίμανσης επιβραδύνεται. Η διαδικασία της ωρίμανσης σταματάει αν οι συνθήκες δεν αλλάξουν. Σε ένα πιο θερμό κελάρι η διαδικασία της ωρίμανσης επιταγχύνεται. Αν η θερμοκρασία παραμείνει ζεστή για μεγάλο διάστημα, το κρασί τελικώς καταρρέει χωρίς να φτάσει στο απόγειό του και χωρίς να έχει αποδόσει πλήρως. Το πιο σημαντικό όμως είναι να διατηρείται μια σταθερή και ομοιόμορφη θερμοκρασία. Επαναλαμβανόμενες και απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα επιβλαβής καθώς μεταβάλλουν τη ζωντάνια του κρασιού.

Κατάλληλα επίπεδα υγρασίας

Το άρωμα του κρασιού αναπτύσσεται μέσα από μια διαδικασία μείωσης, σε απόλυτη απουσία οξυγόνου, πράγμα που σημαίνει ότι ο φελλός πρέπει να είναι τελείως στεγανός. Για να διατηρηθεί αυτή η σφράγιση με την πάροδο του χρόνου, η φιάλη πρέπει να αποθηκεύεται στο ξαπλωμένη, έτσι ώστε ο φελλός να παραμένει σε επαφή με το κρασί. Επιπλέον, το μέσο επίπεδο υγρασίας στο υπόγειο θα πρέπει να διατηρείται άνω του 50%. Αν η υγρασία πέφτει κάτω από το 50% για πάρα πολύ καιρό, ο φελλός είναι πιθανό να στεγνώσει και το κρασί να αρχίσει να μπαίνει μέσα στο φελλό. Ένα σημαντικά υψηλότερο επίπεδο υγρασίας πάνω από το 80% δεν θα βλάψει το κρασί, αλλά μπορεί να αλλοιώσει τις ετικέτες. Μια σωστή κάβα πρέπει να σχεδιαστεί έτσι ώστε να  εγγυηθεί μια συνεχής μέση υγρασία μεταξύ 50% και 75%, ενώ αποτρέπεται και ο σχηματισμός λιμναζόντων υδάτων που είναι πιθανό να αναπτύξουν βακτήρια και δυσάρεστες οσμές.

Καθαρός αέρας, χωρίς οσμές

Πολλοί φελλοί χάνουν την αποτελεσματικότητά τους με την πάροδο του χρόνου. Για να αποφεύγεται η διείσδυση των μυρωδιών μέσα στη φιάλη, ένας σωστός συντηρητής κρασιού πρέπει να διατηρεί τα μπουκάλια σε ένα απόλυτα υγιές περιβάλλον. Για να επιτευχθεί αυτό, ένας συντηρητής ωρίμανσης κρασιού πρέπει να είναι εφοδιασμένος με φίλτρο ενεργού άνθρακα, διασφαλίζοντας το σωστό αερισμό, βοηθώντας στην εξάλειψη των μυρωδιών καθώς και στη ρύθμιση των επιπέδων υγρασίας.

Μειωμένος φωτισμός

Το φως αυξάνει την πιθανότητα της οξείδωσης του κρασιού, η οποία επιταχύνει αφύσικα τη διαδικασία της ωρίμανσης. Αυτός είναι και ο λόγος που τα περισσότερα κρασιά προς ωρίμανση πωλούνται σε σκούρα γυάλινα μπουκάλια. Ωστόσο, αυτή η προφύλαξη δεν είναι αρκετή για να φιλτράρετε όλες τις βλαβερές ακτίνες UV. Ένας σωστός συντηρητής ωρίμανσης κρασιού πρέπει να έχει μια συμπαγή πόρτα που να εξασφαλίζει την απόλυτη απουσία φωτός. Εάν χρησιμοποιούνται συντηρητές με γυάλινες πόρτες, το γυαλί πρέπει να είναι εφοδιασμένο με αποτελεσματική αντι-UV προστασία. Εσωτερικά φώτα, όπως αυτά στα ψυγεία, καθώς και φώτα νέον θα πρέπει οπωσδήποτε  να αποφεύγεται.

Απουσία κραδασμών

Ακόμα και οι πιο μη αντιληπτές παραλλαγές κραδασμών μπορούν να βλάψουν ένα κρασί. Επιπλέον, οι κραδασμοί διαταράσσουν τον αργό σχηματισμό ιζημάτων, αφήνοντας σωματίδια να αιωρούνται στο κρασί. Ακόμη και αν τα νέα κρασιά είναι πιο ανθεκτικά σε αυτό το θέμα, τα ωριμασμένα κρασιά - τα οποία τείνουν επίσης να είναι τα πιο πολύτιμα - μπορεί να πληγούν ανεπανόρθωτα. Ένας πραγματικός συντηρητής κρασιού δεν πρέπει να διαταράσσει την ηρεμία του κρασιού. Για να επιτευχθεί αυτό, ο συντηρητής πρέπει να είναι εφοδιασμένος με ένα αποτελεσματικό σύστημα απόσβεσης κραδασμών για την προστασία των φιαλών από τις δονήσεις. Για τους συντηρητές ωρίμανσης κρασιού, είναι καλύτερα να αποφύγετε τα μηχανικά συστήματα κυκλοφορίας του αέρα που αποτελούν άλλη μια πηγή κραδασμών.

 
 
   

Εγγύηση και Service


  • Όλα τα προϊόντα περιλαμβάνουν 2 χρόνια εγγυήση
  • Πανελλαδικό service από το δίκτυο της Κλιματεχνικής.
 
© Κλιματεχνική Α.Ε. - Climadiff 2015
www.klimatechniki.gr|www.davoline.gr
existdevelopment